Na afronding van de opleiding voor logopedie ben je opgeleid als allround logopedist, je bent in staat alle voorkomende stoornissen te behandelen.
Onze ervaring leert dat er toch bepaalde stoornisgebieden zijn die je meer of minder trekken. In ons geval zijn enkele van ons zich na de opleiding onder andere gaan specialiseren (door het volgen van nascholing) in de behandeling van jonge kinderen met spraak-en taalproblemen en jonge kinderen (vanaf de zuigelingenleeftijd) met eet-en drinkproblemen. Dit wordt ook wel prelogopedie genoemd. Daarnaast is onze praktijk gespecialiseerd in de behandeling van dyslexieproblemen.
Logopedisten houden zich bezig met de diagnostiek en behandeling van spraak- taal- en gehoor- en stemstoornissen bij volwassenen en kinderen. Een onderdeel van de behandeling bij kinderen en volwassenen is het begeleiden van aangeboren of slikstoornissen die op latere leeftijd zijn ontstaan. De behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen wordt ook wel prelogopedie genoemd. Prelogopedie .... logopedie voordat het spreken begint. Daarom wordt ook het begeleiden van het begin van de communicatieve ontwikkeling van jonge kinderen prelogopedie of preverbale logopedie genoemd.
Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel of het leren kauwen kan prelogopedie gegeven worden. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld een huisarts of een kinderarts). Dit laatste is belangrijk, omdat eerst nagegaan moet worden of er geen onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.